‘Duurzaamheidsinitiatieven in de Rotterdamse haven’. Dat was het onderwerp van de clublezing op dinsdag 15 april in Sociëteit Standvastigheid. Lions-lid Han de Krom, teammanager Reguleren bij DCMR Milieudienst Rijnmond, gaf een boeiend inkijkje in de stappen die de Rotterdamse haven zet in de overstap van fossiel naar CO2-neutraal.
De Rotterdamse haven heeft twee gezichten. Aan de ene kant is het als wereldspeler één van de vitale en sterke pijlers onder de Nederlandse economie. Aan de andere kant is het Rijnmondgebied door de clustering van (deels verouderde) fossiele en chemische industrie één van de grootste uitstoters van broeikasgassen in ons land. Dit samen met onder andere Tata Steel (IJmuiden), DSM (Geleen), Chemours (Dordrecht), Dow Chemical (Terneuzen) en de stedelijke gebieden rond Den Haag en Amsterdam. Maar… de toekomst wordt anders.
In december 2023 hebben de provincie, de Rijksoverheid, de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam gezamenlijk een ontwikkelperspectief voor de Rotterdamse haven ondertekend. Kerndoel: in 2050 moet de haven CO2-neutraal zijn en tegelijk concurrerend blijven als voortrekker in de wereldwijde energietransitie. Om dit doel te halen, moet er heel veel gebeuren. Voor de gemiddelde leek in Nederland – en ook voor de leden van Lionsclub Antoni van Leeuwenhoek, zo bleek dinsdag 15 april – is dit alles onbekend terrein, een ‘black box’. Zeer interessant daarom om van insider Han de Krom te horen welke ontwikkelingen zich in de Rotterdamse haven afspelen, welke duurzaamheidsprojecten al lopen en welke nieuwe initiatieven op stapel staan.
Han de Krom studeerde in de jaren tachtig Proceskunde aan de Universiteit Twente. Na zijn afstuderen werkte hij ruim 27 jaar als procestechnoloog bij Shell. In 2018 trad hij in dienst bij DCMR Milieudienst Rijnmond als Projectleider Reguleren. Sinds januari 2024 is hij Teammanager Reguleren. In deze functie volgt hij de verduurzamingsstappen in de Rotterdamse haven op de voet. ‘Duurzaamheid heeft me al van jongs af geïnteresseerd, fascinerend om er nu zo dicht bovenop te zitten’, aldus Han.
De clublezing bestond uit twee delen. Het kennisniveau van de toehoorders goed inschattend (de zaal zat vol met leden en een paar gasten), begon Han met een uitleg van wat verduurzaming is, wat hier allemaal bij komt kijken en welke technische opties & uitdagingen (!) er zijn. Hierbij kwamen begrippen zoals uitstoot van broeikasgassen (CO2/stikstof), circulaire economie, energietransitie, recycling, groene, grijze en blauwe waterstof, CO2-afvang en warmte-integratie aan bod.
In het tweede deel van de presentatie zoomde Han in op de projecten die al in de Rotterdamse haven lopen of op punt staan te beginnen. Porthos bijvoorbeeld, voor de opslag van CO2 in lege gasvelden in de Noordzee, twee nieuwe bio raffinaderijen, import van waterstof, verzwaring van het elektriciteitsnet en walstroom. Ook stond hij stil bij het project WarmtelinQ, een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland duurzaam te verwarmen. Deze leiding loopt via Delft en Rijswijk (Prinses Beatrixlaan) naar Den Haag en Leiden. Het was een leerzame avond, vooral doordat Han de valkuil van techneuten vermeed en alles in lekentaal uitlegde. Chapeau!